torsdag 7 april 2011

BASLAGSTRÄFF MED BILDANALYS




Baslagsträff! Vi pratade om Petra Borenbilden alltså vår utvalda bild "Natten".Vi tittade på vad förskolebarnen gjort när de sett bilden projecerad på väggen.De prövade fysiskt att vara kattdjur och flicka.Den riktiga flickan försökte ta sig upp på den andra riktiga flickans rygg för att göra som bilden där flickan ligger på kattdjurets rygg. De verkade ha väldigt roligt även om det verkade bökigt för dem.De försökte göra bilden, vara bilden.Barnen använde ett genomskinligt tyg som dimma.
Många möjligheter finns nära tillhands på förskolan tex genomskinligt tyg fanns i rummet bredvid. I vår bildsal är alldeles för mycket packat i lådor och skåp i förrådet av organisatoriska anledningar och utrymmesskäl.Mina elever måste leta i sina inre förråd efter möjligheternas material och fråga efter det, kanske finns det kanske inte.Nästa materialinköp måste bli dimtyg! Verkar vara både stimulerande och användbart.
Så kom vi till bildanalysen. Jag hade två bildförslag, Tracey Mofatt och Annika Karlsson-Rixons från Modernamuseets bildbank "50 bilder" men det blev Anders Zorns "bruden" från Nationalmuseets hemsida fliken nationella prov, där ligger olika konstbilder.Där finns även lite info om bilden.Vi försökte närma oss bilden det gick väl sådär MEN vad den sitter i mitt minne och vad jag har tänkt på den och läst på nätet och tittat i böcker om Zorn och upptäckt att denna grådisiga bild även innehåller blålila och vita blommor.Skulle vilja veta vad slags blommor det är och vad de betyder. Är det någon som vet?  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar